måndag 29 september 2008

Marockansk grönsaksgryta med couscous!


Här är bilden på grönsaksgrytan vi åt igår, den var verkligen helt underbart god! Ganska mycket ingredienser, men om någon vill ha receptet så får ni säga till, så lägger jag ut det här på bloggen... På tal om mat så är det min tur att laga mat ikväll, så det blir ris och en indisk gryta med kokosmjölk. Nej, nu är det dags att hoppa in i duschen! Vi hörs lite senare.

Marockansk grönsaksgryta med couscous:

1 stor gul lök, hackad
1 morot, tunt skivad
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
1 grön chilifrukt, urkärnad och hackad
1 tsk olivolja
1 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 krm mald kanel
1/2 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
1 medelstor squash, skuren i bitar
3/4 burk kikärter
salt och svartpeppar

Couscous:
2 dl couscous
4 dl kokande vatten
1 tsk olivolja
1 tsk salt
2 msk hackad persilja
1 msk hackad dill eller koriander
svartpeppar

1. Börja med couscousen. Blanda ner couscousen i det kokande vattnet. Tillsätt olivolja, salt och peppar. Blanda om och låt svalna. Rör om med en gaffel så couscousgrynen inte klibbar ihop.

2. Värm oljan till grönsaksgrytan i en låg, vid kastrull. Lägg i lök, morot, vitlök, ingefära och chili. Låt det fräsa under omrörning ett par minuter. Späd med 4 msk vatten, lägg på locket och låt koka på svag värme i ca 10 minuter.

3. Ta av locket och rör i kryddorna. Tillsätt sedan tomaterna, squashen och kikärterna med sitt spad. Salta och peppra och låt det koka på svag värme ca 5 minuter tills squashen börjar bli mjuk.

4. Värm under tiden upp couscousen på svag värme i kastrullen eller i en skål i microvågsugn. Ev kan den också värmas i en ugnssäker form i ugnen vid 175 grader. Blanda ner örtkryddorna när couscousen är varm.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja alltså... Om det inte skulle vara till för mycket besvär, så vore det riktigt kul att få receptet. Det ser såååå mumsigt ut!

KRAMIS