I höstas antog Stockholms stad nya riktlinjer för skolmaten och krävde att alla skolor skulle följa Livsmedelsverkets rekommendationer = matfettet skulle vara lättmargarin och mjölken skulle vara lätt; anledningen var att man ville minska andelen mättat fett i maten...
Många skolor slutade med Bregott och tog istället in Becel eller andra margarinsorter, men efter ett uppror bland barn, föräldrar och skolpersonal så fick skolborgarrådet häva beslutet i måndags ;-)
Alltså, lättmargariner är ju bland det mest onyttiga man kan äta, så jag tycker att det känns helt rätt att de fick ge med sig till slut! Och vad gäller Livsmedelsverkets rekommendationer kanske det är dags att inse att man inte kan följa dem hur som helst, utan låta bl a det sunda förnuftet spela en roll också...
Så här står det om margarintillverkning i boken "Hjärnkoll på vikten" av Martin Ingvar och Gunilla Eldh:
"Genom att hetta upp olja under högt tryck skapar man kemiska korsbindningar som inte finns i naturen (...) Fettet är hårt i rumstemperatur, har en oaptitlig grå färg och skeppas ut från fabrikerna i stora block (...) Oljan härsknar när den övergår till fast konsistens och måste ångtvättas eftersom den luktar så illa och behandlas med blekmedel för att konsumenterna ska slippa den grå färgen. Därefter tillsätts färgämnen och smakämnen som ska få det hela att likna smör." (sid 54-55)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar