Idag hade vi ju en midsommarpicknick, och det här brödet passade utmärkt ihop med våran krämiga pastasallad - här nedan får ni receptet på båda:
Brytbröd:
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
25 g smör (rumsvarmt)
1 äggula
2 tsk salt
14 dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet i en bunke, och tillsätt sedan smöret, äggulan och saltet. Blanda.
Tillsätt sedan nästan allt mjöl, och arbeta degen kraftigt för hand, i en matberedare eller med en elvisp (degkrokarna).
Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter.
Knåda degen på ett mjölat bakbord, och dela den sedan i 20 bitar som du formar till runda bullar. Lägg ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt med ca 1 cm mellanrum, och strö över lite mjöl.
Täck över bullarna med en duk och låt jäsa i 30 minuter.
Grädda brödet i mitten av ugnen i 250 grader i 10-12 minuter, och låt det sedan svalna på ett galler.
Krämig pastasallad (8-10 pers):
500 g pasta penne
2 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
1 dl chilisås
1 grön paprika
1 röd paprika
1 burk majs
300 g fetaost (2 förpackningar)
1/2 gurka
salladsärter
2 avokado
1 purjolök
svarta oliver
1 förpackning Kronfågel salladskyckling
1 tsk salt
3 krm grovmalen svartpeppar
1/2 tsk Knorr grönsakskrydda
Koka pastan enl förpackningen och kyl den.
Blanda ihop pastan med creme fraiche, gräddfil och chilisås, och tillsätt sedan alla de övriga ingredienserna. Blanda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar