tisdag 1 november 2011

Allhelgonadagen

Jag har alltid blandat ihop allhelgonadagen, Alla helgons dag, Alla själars dag och Halloween, så förut googlade jag på orden för att reda ut begreppen...

Under katolsk tid i Sverige så firade man Alla helgons dag den 1 november; en dag för helgonen som redan var frälsta och upptagna i himlen.
År 1772 flyttades Alla helgons dag från 1 november till söndagen därefter, och den 1 november blev istället allhelgonadagen (som ju inte är en helgdag).
1953 beslutade riksdagen att Alla helgons dag skulle återinföras som helgdag och infalla lördagen mellan den 31 oktober och den 6 november.
Söndagen som kommer efter kallas för Alla själars dag, och då hålls det minnesgudstjänster i kyrkan för de som har avlidit under året. Det är också denna dag som man åker ut till kyrkogårdarna och tänder ljus och lyktor för de döda som man sörjer och saknar...
Halloween firas den 31 oktober, och går i stort sett ut på att man vill fördriva onda makter med hjälp av otäcka masker och ljus!

Min allhelgonadag började med en smaskig frukost bestående av en pones med Bregott, skinka, majonäs och avokado. Och en kopp te.

För tillfället försöker jag att få Noel att sova, och Alva leker med granntjejen.
Efter vilan ska vi käka lite mat, och efter det åker vi iväg till BR leksaker och köper lite teatersmink och en häxhatt ;-)
Eventuellt så hinner vi med en sväng till S:t Markus-kyrkan också...

Inga kommentarer: