Jag hade samma grundrecept till bullarna och lussekatterna, men sen ändrade jag lite. Här kommer receptet:
Smula ner 50 gram jäst i en bunke.
Smält 150 gram smör och häll i 2 påsar saffran och 5 dl mjölk - värm till 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet, och tillsätt sedan resten. Blanda i 250 gram kesella, 1/2 tsk salt, 2 dl socker och 1 ägg. Rör runt.
Tillsätt ca 14-15 dl mjöl och arbeta degen smidig. Låt jäsa i ca 1 timma.
Efter jäsningen så delade jag degen i två delar, och gjorde bullar av en del och lussekatter av den andra.
Lussekatter:
Dela degen i ca 25 bitar och rulla långa "korvar" av dem. Snurra sedan ihop dem som lussekatter (snurra in mot mitten från varsitt håll), lägg dem på en plåt, tryck i två russin i ändarna och låt jäsa övertäckta i ca 35-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 5-7 minuter - se upp, de får färg fort!
Saffransbullar:
Kavla ut degen till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock. Bred på ett lager med smör, strö över socker och vaniljsocker och riv över 100 gram mandelmassa. Rulla ihop från kortsidan och skär 1 cm tjocka skivor, som du lägger i bullformar. Låt jäsa i 35-40 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6-8 minuter.
Trevlig advent, allihopa!
1 kommentar:
Trixet med goda hembakade pepparkakor är mycket kryddor, hojta i bloggen om du vill ha ett recept som jag använt några år och som alltid får mycket beröm!!! /Elna
Skicka en kommentar