fredag 25 november 2011

Ljuvliga lussekatter och saffransbullar

Idag har jag adventsbakat, och det blev såååå himla gott! Egentligen så borde man ju baka pepparkakor också, men jag tycker faktiskt att de man köper är godare än de man bakar själv... Men ett pepparkakshus ska vi nog försöka att knåpa ihop vid ett senare tillfälle i alla fall!

Jag hade samma grundrecept till bullarna och lussekatterna, men sen ändrade jag lite. Här kommer receptet:

Smula ner 50 gram jäst i en bunke.
Smält 150 gram smör och häll i 2 påsar saffran och 5 dl mjölk - värm till 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet, och tillsätt sedan resten. Blanda i 250 gram kesella, 1/2 tsk salt, 2 dl socker och 1 ägg. Rör runt.
Tillsätt ca 14-15 dl mjöl och arbeta degen smidig. Låt jäsa i ca 1 timma.

Efter jäsningen så delade jag degen i två delar, och gjorde bullar av en del och lussekatter av den andra.

Lussekatter:
Dela degen i ca 25 bitar och rulla långa "korvar" av dem. Snurra sedan ihop dem som lussekatter (snurra in mot mitten från varsitt håll), lägg dem på en plåt, tryck i två russin i ändarna och låt jäsa övertäckta i ca 35-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 5-7 minuter - se upp, de får färg fort!

Saffransbullar:
Kavla ut degen till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock. Bred på ett lager med smör, strö över socker och vaniljsocker och riv över 100 gram mandelmassa. Rulla ihop från kortsidan och skär 1 cm tjocka skivor, som du lägger i bullformar. Låt jäsa i 35-40 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6-8 minuter.

Trevlig advent, allihopa!

1 kommentar:

Anonym sa...

Trixet med goda hembakade pepparkakor är mycket kryddor, hojta i bloggen om du vill ha ett recept som jag använt några år och som alltid får mycket beröm!!! /Elna