tisdag 8 december 2009

Stora julbaket är överstökat för i år...

Idag har jag varit ledig och ägnat hela dagen åt att tvätta och baka - det blev vita nougatgömmor, knäck, polkagrisknäck och Mozartkulor...
Tyvärr misslyckades jag lite med knäcken, för när jag gjorde polkagrisknäcken glömde jag smöret och när jag gjorde den vanliga knäcken råkade jag ta dubbel sats med nötter... Men men, det blev gott i alla fall! Och ja, jag har smakat...så det har redan skitit sig med pointsen idag!

Jag är lite smånyfiken på Viktväktarnas nya grej med ProPoints, samtidigt som jag känner att det känns lite onödigt att krångla till nåt som redan funkar... Jag menar, köpa ny kalkylator och börja räkna om allting - näe, jag är nog lite för bekväm för det! Nu har man ju hållit på med VV så länge att man har hunnit lära sig mycket utantill, och då är det ju jobbigt att börja om...
Ja, ja... vi får se! Som det är nu går det ju åt helvete med vikten hur som helst...

Ikväll ska jag iväg på utvecklingssamtal på dagis, och jag är inte ett dugg sugen på att åka dit. Hade hellre skrotat runt här hemma hela dagen, och behållit mina mysbrallor på...

Vita nougatgömmor
50 g nougat
100 g vit choklad
kokosflingor

Skär nougaten i små bitar och lägg i botten på knäckformar.
Smält chokladen och häll över.
Strö över kokosflingor.
Ställ kallt att stelna.
Varsågod!

Knäck
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
1/2 dl skållad, hackad mandel
1 msk smör

Blanda samman grädde, sirap och socker, och koka ihop till en smet (ca 30 min).
Gör kulprovet.
Tillsätt nötterna och smöret, och rör om.
Häll upp i formar och låt kallna.

Polkagrisknäck
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
1/2 påse polkagrisar (hackade)
1 msk smör

Gör som ovan...

Mozartkulor
400 g mandelmassa
125 g Odense nougat
150 g blockchoklad
(florsocker till garnering)

Rulla bollar av mandelmassan.
Gröp ur ett hål och tryck i en bit nougat. Täck över hålet med mandelmassa.
Smält chokladen och doppa bollarna i den.
Lägg i formar och sikta över florsocker.
Ställ kallt att stelna.
Mums!

Inga kommentarer: