lördag 12 januari 2008

Ostscones med örter

Det här receptet hittade jag i Viktväktarnas kokbok "Matnyttigt".
Av degen blir det 26 stycken scones, och varje är 1 points/styck. De går bra att frysa in.



3 3/4 dl extra fint vetemjöl, plus 1 msk till utbakningen
1/4 tsk salt
40 g kallt margarin
1 tsk örtkryddor, t ex oregano, mejram eller blandade örter
1 1/4 dl riven ost, 17%
1/2 tsk senapspulver
1 1/2 dl lättmjölk

Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Skär margarinet i små bitar och lägg i mjölet. Arbeta ihop till en smulig deg med fingrarna. Rör ner örter, ost och senapspulver.
Forma en grop i mitten av degen och arbeta in lite mjölk i taget, men spara 2 msk till penslingen. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord, och knåda degen snabbt och lätt.
Kavla eller tryck försiktigt ut degen med handflatorna till ca 1 cm tjocklek. Skär ut cirklar med ca 3 cm i diameter och lägg på en bakpappersklädd plåt. Arbeta ihop degen som blir över och upprepa proceduren tills all deg har använts.
Pensla degen med resten av mjölken och grädda i ugnen i 225 grader i 12-15 minuter, tills bröden har jäst upp och har fin färg.
Låt svalna på ett galler.

2 kommentarer:

Helen sa...

kikar tillbaka.. va duktig du är med allt.. länka på du.. jag gör detsamma... kul med lite recept på gott bröd. kikar in snart igen..
//Helen

Anonym sa...

mmm älskar scones!!!