fredag 8 april 2016

Jag blir så provocerad...

Att äta enligt LCHF innebär olika saker för olika personer; en del fokuserar på att få i sig så mycket fett som möjligt för att hålla sig mätta och drar sig inte för att äta med sked ur Bregott-asken, vissa tycker att det viktigaste är att äta så naturlig mat som möjligt (helst ekologiskt och utan tillsatser) och andra äter på andra sätt... Det som i alla fall förenar alla som säger sig följa en LCHF-kost är att man väljer att utesluta en stor andel kolhydrater i kosten, framför allt socker och mjöl! ALLA kolhydrater är i stort sett omöjligt att ta bort, men de man väljer att äta ska vara "bra" kolhydrater i form av rotfrukter, bär o s v...

Att man väljer att äta enligt LCHF beror också på en mängd olika orsaker, men de flesta känner att de mår väldigt bra av att äta en kolhydratfattig kost och har insett att de flesta kolhydrater är av ondo och ställer till det med besvär för oss.

Det finns väl INGEN i det här landet år 2016 som kan påstå att det är BRA att äta socker!?! Visst, man kan hävda att det inte är skadligt att äta det i små mängder och lite då och då, men med facit i hand är det inget vi behöver för att överleva! Och med tanke på den mängden socker vi svenskar trycker i oss varje år är det inte förvånande med siffrorna som visas i artikeln här: Antalet vuxna som har diabetes har FYRFALDIGATS sedan 1980, och man ser ett starkt samband mellan detta och övervikt/fetma... Och vad är det som gör oss feta? Jo, socker (bland annat)... Speciellt när det intas i samband med mjöl och salt...

Gluten är inte heller bra för våra kroppar och definitivt ingenting vi behöver få i oss för vår överlevnad!

Så att äta enligt LCHF är alltså att välja en livsstil där man utesluter produkter som inte är bra för våra kroppar - hur kan man få det till något negativt?
Sen kan man ju diskutera nyttan av att äta stora mängder fett, men det man vet är ju i alla fall att det är en myt att det skulle täppa till blodkärl och leda till hjärt- och kärlsjukdomar! Och det är väl ingenting som säger att fettet måste bestå av smör - olivolja och avokado är också feta produkter. Som dessutom sägs vara bra för kroppen!

Det har varit mycket diskussioner om huruvida det är bra eller dåligt för personer med diabetes att äta LCHF, och vad jag förstår så är det ganska stor skillnad på att ha typ 1 eller typ 2 och dessutom på om det handlar om barn eller vuxna... Och här blir jag så frustrerad!!! Självklart är det ju sunt förnuft som måste råda... Om mina barn led av diabetes skulle jag självklart inte riskera deras liv med någon farlig diet, men vad jag har förstått så är det heller ingen som har gjort det! Fallet som togs upp i TV4-nyheterna och sprider sig som en löpeld på sociala medier var ett FIKTIVT fall, alltså ingenting som har hänt i verkliga livet! Det finns väl ingen normal människa som utsätter sina barn för dödliga risker genom att mata dem med fett och utesluta livsnödvändiga kolhydrater!?! Och om de gör det så är det ju föräldrarna det är fel på och inte LCHF-konceptet!!!

Men LCHF är så fruktansvärt kontroversiellt för vissa att de bara måste smutskasta det hela tiden!

Det stod även i tidningarna igår att personer som forskar kring LCHF blir utsatta för hot - vari består de hoten? Har någon gått till fysiskt angrepp? Alla som äter LCHF borde ju istället bli glada att det finns folk som vill forska i ämnet, för då kommer det ju komma fram att det inte är farligt! OM de som forskar går in för uppgiften med ett öppet sinne och inte förlitar sig på fakta från Livsmedelsverket och/eller dietister som är kvar i det gamla tänket där kolhydrater är ett måste, utan även öppnar upp ögonen för senare forskning som tar död på många gamla myter... Och självklart är hot och skitsnack aldrig okej!!!

Tänkte skriva några rader om lättkränkta människor som har satt stopp för Cancerfondens kampanj "Nej till cancer" också, men tar det i ett senare inlägg - har fått skrivkramp ;-)

Inga kommentarer: